Båtbesiktning
Inför köp eller försäljning av din båt kan det vara bra att ha en opartisk professionell åsikt. Enligt köplagen har man en långtgående undersökningsplikt och därför kan det vara bra att ha ett sakkunnigutlåtande om exempelvis en dispyt eller fel skulle uppstå. Förutom vid köp eller försäljning av båt kan det vara lämpligt att även låta en båtbesiktningsman kontrollera om båten har några brister, strukturella problem eller säkerhetsproblem om du har ägt din båt i några år. Båtbesiktning kan exempelvis genomföras vid köp eller försäljning av din båt, vid värdering inför bouppteckning eller för låneinstitut, vid kontroll och uppföljning av varvsarbeten eller vid haveri eller sjösäkerhetsutredning.
Jag har under mina 40 år inom båtbranschen arbetat med både motorbåtar och segelbåtar. På motorbåtssidan har jag erfarenhet av bland annat Nord West, Storebro, Nimbus, Princess, Fairline, Windy, Targa, och Sargo. Inom segelbåtsmodellerna har jag bland annat arbetat med Hallberg Rassy, Najad, Bavaria, Jeanneau, Swan, Baltic med flera.
Hur går en auktoriserad besiktning till?
En Auktoriserad Besiktningsman följer i stort Båtbesiktningsmännens standard och dokumenterar enligt standardprotokoll så långt det är möjligt. Av praktiska skäl bör besiktningen starta på land och båten ska vara torr för att en fuktmätning skall kunna genomföras. Normalt startar besiktningen med att på plats skriva ned data och uppgifter om båten, dess historik, ägarskap etc. Sedan följer en rad moment för att gå igenom hela båten.
- Fuktmätning av skrov, däck och bottenbesiktning
- Båten sjösätts och alla funktioner enligt det överenskomna uppdraget besiktigas och dokumenteras enligt skalan 1-5 (5 är nyskick)
- Provkörning av motor(er) sker i sjön under last så att motorns skick och prestanda bedöms korrekt.
- Vid besiktning av segelbåt bedöms segel och rigg okulärt. Eventuell provsegling bör överenskommas med din besiktningsman på förhand.
- Besiktningsmannen skriver sedan sina anteckningar, fotograferar samt inhämtas annan väsentlig information.
Om uppdragsgivaren är närvarande kan hen be om en muntlig konsultation med genomgång av resultatet med råd och övriga synpunkter om båten, vad hen eventuellt måste göra och hur hen kan gå vidare. Det skriftliga protokollet bör normalt vara klart inom 1 vecka.
Protokollet innehåller följande rubriker
- Botten och skrov utvändigt
- Däck och utvändig utrustning
- Invändig utrustning och inredning
- El-installation och navigationsinstrument (dock ej fininställning, kontroll funktion endast)
- Säkerhetsutrustning
- Motor och motorinstallation okulärbesiktning
- Provkörning med kontroller
- Rigg (segelbåt)
Övriga praktiska detaljer
Är båten vinterförvarad på land och täckt med presenning eller liknande, är möjligheterna begränsade för att besiktiga däck och andra delar som fribord m.m. I vissa fall kan det vara nödvändigt att skrapa bort bottenbehandlingen fläckvis. Om båten skall sjösättas igen kan det vara bra om det finns lite ny bottenfärg tillhands för att måla över eventuella fläckar.